Blog

 

«¡VÁMONOS!»

EL VIATGE

Projecte - Exposició

Amics de les Arts i Joventuts Musicals

Laboratori Creatiu - Imatge

Setembre-2019

 

 

 

«De bo de bo només són viatgers aquells que marxen

Per marxar; esperits lleugers, com aeròstats,
Mai no s’aparten gens de llur fatalitat,
I no saben per què, però diuen sempre: Anem!»

 

Charles Baudelaire

 

 

Amb aquest projecte volem proposar la revisió del treball fotogràfic —marcat per la cultura beatnik—, de Bernard Plossu i també d’un dels poemes de Charles Baudelaire, el 126 de la seva obra Les flors del mal, titulat «El viatge», sobre tot perquè Charles Baudelaire, com altres autors del romanticisme i simbolisme literaris del segle XIX, va propiciar que, unes quantes dècades més tard, altres poetes iniciessin el que s'ha conegut com a Generació Beat, primer exponent de l'anomenada contracultura. ¡Vámonos! –el títol del llibre que recull les fotografies dels seus quatre viatges pel país durant els anys 1965-1966, 1970, 1974 i 1981–, és també de forma recurrent el títol del projecte que hem organitzat sobre el tema del viatge com a concepte poètic o narratiu.

 

Bernard Plossu està considerat un dels principals fotògrafs del món. El seu reconeixement li ve donat per distincions tals com el Prix national de la photographie de França, però sobretot per les moltes publicacions realitzades i les diverses exposicions en els més importants centres d'art del món. Les seves fotografies es troben en les principals col·leccions i la seva aportació a la fotografia està reconeguda en totes les més importants històries de la fotografia. A Espanya el seu treball ha influït a creadors de l'última generació i el seu reconeixement es va posar de manifest a través de la gran retrospectiva que l'IVAM de València li va tributar en 1998. (Font: www.spectrumsotos.es).

 

Charles Pierre Baudelaire (París, 1821-1867) va ser un poeta, assagista, crític d'art i traductor francès. Paul Verlaine ho va incloure entre els poetes maleïts de França del segle XIX, a causa de la seva vida bohèmia i d'excessos, i a la visió del mal que impregna la seva obra. Barbey d'Aurevilly, periodista i escriptor francès, va dir d'ell que va ser «el Dante d'una època decadent». Va ser el poeta de major impacte en el simbolisme francès. Les influències més importants sobre ell van ser Théophile Gautier, Joseph de Maistre —de qui va dir que li havia ensenyat a pensar— i, en particular, Edgar Allan Poe, a qui va traduir extensament. Sovint se li acredita d'haver encunyat el terme «modernitat» (modernité) per a designar l'experiència fluctuant i efímera de la vida en la metròpolis urbana i la responsabilitat que té l'art de capturar aquesta experiència. (Font: Vikipedia).

 

 

Projecte i Exposició

 

Instal·lació d'un diaporama digital amb el poema «El Viatge» de Charles Baudelaire i presentació d'un treball de compilació i divulgació de l'obra de Bernard Plossu, en format expositiu i també accessible via telemàtica. S'utilitzarà com a referència visual el Nº85 de la revista Nueva Lente que es va dedicar de forma monogràfica a Bernard Plossu i s'organitzarà –en una sola sessió– la projecció d'una selecció d'imatges del viatge mexicà de Bernard Plossu en format de documentació.

 

 

MATERIALS DE REFERÈNCIA

Selecció d'imatges

El Viatge

Retratos de la carretera

Bibliografia

 

 

 

Retrat de Bernard Plossu: © David Kregenow